Intervjuji

  1. Intervju v reviji Slovenska ŽENSKA junij 2016
  2. Intervju v reviji MISTERIJI december 2014
  3. Intervju Taje Albolene z Dobrinom – snemalcem oddaje Razcvet Ženske 16.7.2014

Video posnetek je objavljen na YouTube

Taji hvala za povabilo v oddajo Razcvet Ženske, ki jo tudi sam prav z veseljem soustvarjam. Ko mi je Taja predstavila svojo idejo o Razcvetu Ženske, sem bil takoj ZA. Čeprav sodelujem kot prostovoljec in je delo precej zamudno, sem ga sprejel brez obotavljanja, saj sledim svoji intuiciji in to delo sprejmem kot del svojega poslanstva v povezovanju dobrega.

Zdaj, ko sem posnel vseh 13 intervjujev, vidim, da je rdeča nit vseh to, da Ženske spet začutite sebe, si vzamete čas zase, da se lahko potopite vase in si sprostite čustva in telo, da sprejmete sebe in soljudi take kot ste/so. Mislim, da vam lahko pri tem na moj način pomagam tudi jaz, zato dovolite, da si drznem dodati svojo kapljico janga v vaše morje jina. Ha, ha, pa še res sem majhen!

Važno je povezovanje, sodelovanje, iskanje novih idej in poti, saj je vsak človek tukaj s svojim namenom in od vsakega se lahko še kaj naučimo, zato tudi sam sebe ne hvalim, da znam kliente čisto »pozdraviti« ali jim odpraviti bolečine. Ta samo zaverovanost je žal značilna za mnogo tako imenovanih »zdravilcev«. Mislijo, da sami znajo vse, pa tudi zaračunavajo tako. Bojijo se priporočiti še koga drugega, da ne bi izgubili strank ali, da strankam ne bi zmanjkalo denarja za njih. Ta sebičnost je napačna! Prvo je, da je treba človeku v težavah pomagati tako, kot je najbolje za njega in ne za terapevta (za njegov žep). Nagrada – plačilo lahko potem pride tudi drugače ali pa po ovinkih.

Jaz klientom ne skušam pomagati samo z masažami, temveč tudi s svetovanjem glede prehrane, komunikacije (Pushing Hands), razumevanja soljudi, … zato me zanimajo psihologija, psihoterapija, plesna terapija, Telesna psihoterapija (Wilhelm Reich) in pri svoji stranki sem videl kako lahko psihičen stres vpliva na fizično telo.

Na terapijo je prišla mama, ki ni mogla več zanositi. Kot vsako stranko, sem tudi njo med celotno terapijo z aparati še malo zmasiral. Šef mi je sicer prepovedal podplatke, ker je to nekatere bolelo, ampak jaz sem stranko po intuiciji pritisnil ravno med gležnjem in peto kjer je refleksna točka za maternico. Kar globoko je zadihala od bolečine! Po pogovoru, ko sem ji omenil, da so tukaj lahko shranjene travme z nasprotnim spolom, se je spomnila travme v zvezi s poskusom posilstva s pištolo. Naročil sem njenemu možu, naj ji to refleksno točko masira. Potem je nisem videl več, ampak čez pol leta sem jo poklical kako gre. Ker mož ni verjel v terapijo, niti si ni vzel časa zanjo, se je pač sama masirala in … uspelo ji je spet zanositi. Verjetno je bila maternica od travme tako v krču, tako trda, da se niti jajčece ni moglo ugnezditi!?

Zanimivo je, ko slikam strankam auro, da je največ nepravilnosti in »lukenj« ravno pri spolnih organih (zamere), jetrih (jeza) in skoraj obvezno pri ščitnici (ne izražanje sebe), ki je povezana tudi s stresom. Dobra vaja za odpravljanje stresa je TRE ali s tresenjem proti stresu.

Če smem izkoristiti tale trenutek, bi rad »kot povezovalec« Ženskam dal še nekaj nasvetov. Zelo podpiram prebujanje ženskih duš! Precej sem v stiku z nekaterimi dulami – obporodnimi spremljevalkami, od katerih včasih slišim žalostne zgodbe o pogostem nerazumevanju pristojnih zdravnikov in babic o svetosti poroda, o pospeševanju porodov, nestrpnosti, … K sreči je vedno več svetlih izjem. Kje so pravice nebogljenih in kako si lahko država lasti pravico do otrok, da jih takoj po porodu vzame materi in jih kasneje še celo cepi, nekatere tudi proti volji staršev!? Ženskam bi priporočil, da se z vprašanji v zvezi s porodom obrnejo na doule. Ženske, vzemite moč in izbiro v svoje roke!

S tem želim reči, da mislite s svojo glavo in ne z glavo tistih, ki služijo na vaš račun! Zavedajmo se, da smo že vsi bolj ali manj okuženi s potrošniško miselnost tudi v odnosih. Če z nečim nismo zadovoljni, nas mediji vzgajajo tako, da pač slabo odvržemo v smeti in si kupimo novo. Popravljati in izgubljati čas se ne izplača več. Podobno se že dogaja v odnosih, saj so ločitve prepogoste, namesto, da bi konflikte reševali strpno in s pomočjo npr. imago – družinskih terapevtov.

Za boljše razumevanje razlik med spoloma priporočam branje dveh knjig: Moški možgani, Ženski možgani!

Nestrpnost v odnosih lahko zelo dobro »zdravi« partnerska masaža, ki je moj izziv in poslanstvo. K meni prihajajo v glavnem ženske, ki imajo doma partnerje. Take pare bi raje naučil »loviti ribe« – masaže, kot da »ribe prodajam« – jih samo masiram. Hočem reči, da raje učim pare dobre partnerske masaže, da se masirajo sami med seboj, namesto, da prihajajo k meni. Poudarek na mojih delavnicah je ravno v intuiciji, empatiji, čutenju, povezovanju in ne toliko na brezosebni tehniki, ki jo učijo na običajnih tečajih masaže.

In zakaj pravim, da je moja masaža intuitivna? Učil sem se mnogih tehnik kot npr. refleksna, metamorfna, shiatsu, soma, polinezijska, klasična masaža, limfna drenaža, kraniosakralna terapija, kmalu pa bom organiziral še tečaj za Touch for Health. Ne želim biti omejen z eno samo brezosebno tehniko pač pa izvajam čisto svojo, Dobrinovo intuitivno masažo. Pri partnerski masaži so dovoljeni tudi kakšni »neuradni« prijemi, ki so lahko še kako učinkoviti. Pri masaži uporabljam IR lučke in po potrebi še vroče vulkanske kamne, mokso, Magnezijevo sol, Ventuze ter ruski aparat DiaDens proti bolečinam.

Ko povem, da izvajam intuitivno masažo, se morda kdo ustraši, češ »Kaj pa je zdaj to?« Ljudem se odvijajo različni »filmi v glavi«, ampak tako se lahko res vsakemu klientu posebej posvetim, mu ponudim varnost in mir. Meni so masaže za meditacijo, saj drugače si za meditacijo ne vzamem časa. Čas mi je preveč dragocen, saj bi šel raje bos teči po Rožniku, kot da bi samo meditiral. Sicer pa večino časa surfam po internetu in se izobražujem glede zdravja, terapij in seveda računalništva.

Računalništvo mi je jang ravnovesje jin masažam. Ravno zato se ne naveličam niti enega, niti drugega, v enem poklicu razmišljam, v drugem delujem intuitivno. Ko sem doregistriral računalniško podjetje CHIPY še za masaže, mi je bilo nerodno, ker to nekako ne gre skupaj. Ampak zdaj se hecam, da imam najboljšo ponudbo računalnikov, saj če stranka pretirano dela za računalnikom, potem prej ali slej postane »kripelj«, ki potrebuje masaže in jaz mu jih z veseljem ponudim, da bo čez nekaj let spet »fit« za nakup novega računalnika pri meni. Zanimivo, da sem že leta 1990, v ime ChiPY skril CHI kar pomeni življenjsko energijo, PY pa lahko pomeni »Power of You«, tako da bi ChiPY po naše pomenilo »Tvoja življenjska energija«.

In kako izgledajo moje intuitivne masaže? Odvisno od stranke! Nekatere se popolnoma prepustijo, oba »padeva v brezčasje« in se jim »dogaja«, druge stranke so raje »prizemljene« in pozorno spremljajo vsak dotik in v njem uživajo, tretje pa raje klepetajo in se jim pač nič ne dogaja.

Zanimivo je, kako je sprejemanje masaže, sproščanje čustvenih in fizičnih napetosti ter potovanje vase, čutenje sebe povezano s klepetanjem med masažo ter z oviranjem, pomaganjem ali prepuščanjem obračanja glave. Tisti, ki tudi v življenju ne morejo izpustiti kontrole, zavirajo obračanje glave, tisti, ki želijo stalno pomagati, tudi tukaj pomagajo in le tisti, ki so res sproščeni, imajo mehak vrat. In le tisti, ki med masažo ne govorijo, se lahko poglobijo vase in imajo največjo korist od masaže. Med masažo skušam klienta čim bolj sprostiti, če mu po glavi roji preveč misli, mu na rahlo vibriram po očeh, ga zmasiram po obrazu in laseh, vrhunec pa se vsem zdi masaža vratu. Ta masaža vpliva na vagusni živec, ki je parasimpatični, torej umirja in oživčuje obraz, srce, notranje organe in želodec.

Kako globoka so lahko taka »spremenjena stanja zavesti« je lepo opisala Sabina, ki je par mesecev vsak teden prihajala na moje masaže.

Sabina Poličnik (svobodna ustvarjalka)

Dobrinova intuitivna masaža je zame svetlobno orodje, kateremu se popolnoma prepustim in potujem po večdimenzionalnih ravneh lastne biti. Se čudim, spoznavam, jokam, ozaveščam, smejim, radostim, skratka izkušam celo paleto globokih doživetij, kjer se preko dotika stikata zemlja in kozmos. Dobesedno in direktno. Že v prvi masaži je Dobrin s svojo osebnostjo pripravil vse ugodne pogoje za potovanje v notranjost. Je človek kateremu se lahko z zaupanjem prepustiš, da te vodi z dotiki po poteh, ki vodijo do zdravja in celosti. Tako s svojim bogatim znanjem različnih masažnih tehnik, z modrostjo, intuicijo kot z izredno širokim in ljubečim srcem, skratka z vsem kar ga je življenje obdarilo, da pripomore k soustvarjanju zdravega življenja. Že v prvi masaži so mi dotiki odprli vrata v svet pod in nad zavesti. Kar padala sem z vsakim dotikom globje v celične zapise telesa, misli, čustev, duše, v koktajl lastne biti. Spiralno me je potegnilo preko bolečine do točke, kjer so se odprla vrata izvorne bolečine. Dobrin me je spravil v položaj otroka, pokrčila sem kolena in pod vodstvom ljubečega dotika je začela kaotična bolečina dobivati svojo podobo. Znašla sem se v maternici. Ovita v ljubezni, zavedujoča se svojega dušnega dogovora, sem bila popolnoma povezana z mojo mami. Kristalna čistina ljubezni enosti, povezanosti. Od tu zdrknem v stanje kjer me preplavi čisto ODPUŠČANJE. Odpuščam zamere, sodbe, vzorce pogojevanj, mojih udomačevanj, vse občutim kot čustveni strup , ki zamegljuje odnos. Dobrinov dotik je potoval popolnoma usklajeno in harmonično z mojim ritmom, ter skladno s tem koliko sem bila resnično pripravljena narediti na sebi. Ozavestiti in spustiti, ter korak za korakom hoditi po poti življenjskega namena.

Še nasvet vsem, ki hodite na masaže ali podobne terapije. Ko se uležete na mizo si recite, da ste v dobrih rokah, popolnoma se prepustite terapevtu, globoko dihajte, ne stiskajte zob in se ne delajte junake, če vas kaj boli, ampak naj se vam dogaja in si privoščite biti avtentični, torej zares to, kar v resnici ste. Jaz se na koncu masaže v klientov obraz kar zagledam, kot kipar v svoj izdelek, saj so ljudje res lepi, ko so sproščeni in brez mask na obrazu. Masaža naju s klientom zbliža, saj se obema sprošča oksitocin (oxytocin) hormon zaupanja, ljubezni in predanosti. Kako močno lahko šele poveže med seboj partnerje! Zato bom spet vsako zadnjo soboto v mesecu vodil tečaj Intuitivne in/ali Partnerske masaže.

Vam Ženskam, mladim mamicam, bi ob tej priliki rad povedal, kako važno je božanje, dotikanje in masiranje dojenčkov. Če v prvih mesecih in letih tega ni, se namreč sploh ne razvijejo oksitocinski receptorji, tako da šele zdaj, ko to vem, razumem, zakaj so dotiki, masaže, božanje nekaterim odraslim zoprni, drugim pa ne. Zanemarjeni otroci, ki so se jokali mokri in lačni, so pač tako razvili obrambni sistem, da so zanikali ljubezen in bežali od situacij, kjer bi lahko bili zavrnjeni v ljubezni, torej kot odrasli se taki bojijo čustvenega zbližanja.

Na srečo so možgani nevroplastični, kar pomeni, da se da z voljo, pogumom in srčnostjo večinoma travm popraviti in vzpostaviti nove povezave ter nove čustvene odzive.

Ravno zato, ker se da take travme iz otroštva z ljubeznijo do sebe lepo popraviti, izvaja npr. Susan Kuchinskas  Oxytocin party.  Oksitocin je hormon ljubezni, zaupanja in predanosti. Proizvaja ga hipofiza, ko smo z nekom nežni, ga božamo, crkljamo, masiramo, se ljubimo ali pa samo objemamo. O njem je Susan napisala knjigo The Chemistry of Connection, ki jo je predstavila tudi na YouTube.

In, da za konec spet omenim jin in jang – ženski in moški princip. Posvetni duhovnik Thomas Keller je predaval, da za dosego cilja rabimo žensko intuicijo, da sploh vemo kam želimo priti in moško moč ter vztrajnost, da do tja sploh pridemo! Torej naj se oba spola zamislita, kako upoštevata in se ravnata po svojih notranjih ženskih in moških principih, da se jin in jang ne bi več bojevala za prevlado, ampak za tvorno sodelovanje! Priznajmo si, da nam je glavna Ljubezen!

Dobrin, 7. 8. 2014

Translate »